mar 102019
 

Svenska landslaget. Hans Tikkanen saknas i bild. Foto: David Llada

Efter segern mot Azerbajdzjan var det nog ett förhoppningsfullt Sverige som skulle möta Egypten. Egypten har trots allt ett lag som på pappret borde vara överkomligt, även om Egypten ändå är något högre rankade. På de två första borden har Egypten 2700-spelaren Bassem Amin samt den förra juniorvärldsmästaren Ahmed Adly.

Det började dock dåligt för svenskarna, när Nils Grandelius tidigt hamnade snett i en udda skotsk ställning mot just Bassem Amin. I det komplicerade mittspelet hade Nils vissa chanser, men ställningen var väldigt svårspelad och tyvärr dukade Nils under. På sista bordet hade dock Linus Johansson alltid en viss fördel i en udda Kungsindisk ställning mot Hesham, och lyckades vinna ett fint slutspel. Se Linus parti kommenterat nedan.

Mötet Kina–Ryssland i damernas lag-VM. Foto: David Llada

Axel Smith stod för ett alldeles utmärkt mittspel när han spelade ut Adham Fawzy i avbytesvarianten i Spanskt. Axel fick upp en springare till f4 i mittspelet och hade ett trevligt initiativ genom hela partiet därefter. I ett komplicerat mittspel gick dock bägge spelare fel i olika scenarion, men till slut vann Axel och då återstod endast Blomqvist parti. Se för övrigt Smiths parti väl kommenterat på Lars Grahns blogg. Även Blomqvist hamnade i ett damslutspel, men ett där han blev pressad. Det tog 144 drag, men till slut fick Adly ge upp vinstförsöken och gå med på remin, och därmed hade Sverige vunnit med 2½-1½. Sverige har då vunnit 2 av 5 matcher, och kan vara mycket nöjda med sin prestation.

I toppstriden är det fortsatt Ryssland. Azerbajdzjan slog tillbaka rejält efter förlusten mot Sverige och besegrade USA med vinster av Naiditsch och Abasov.
I damklassen var det en tidig final mellan Kina och Ryssland, och där vann kineserna efter att Zhongyi Tan och Tingjie Lei vunnit sina partier.

I morgon är det frirond, men motståndet de sista fyra ronderna går inte av för hackor. Sverige möter nämligen topplagen USA, Kina, Ryssland samt England.

Resultat finner ni här
I rond 6 spelar Sverige mot USA, ronden börjar klockan 10 under måndagen.