apr 112019
 

Under Schackfyrans länsfinal i Stockholm ställde stormästaren Pia Cramling upp som funktionär. Nu väntar en annan uppgift: Dam-EM i schack. Foto: Lars OA Hedlund

[LIVE] Kl 14.00: Dam-EM, rond 1.

Dam-EM i schack startar på torsdagen i Antalya, Turkiet. Sveriges hopp är som så många gånger förut Pia Cramling.

I en intervju med schack.se berättar hon om vad som låg bakom de två tidigare EM-segrarna, och framgångarna de senaste åren i VM i både klassisk schack och snabbschack:

– Jag är övertygad om att bli mamma hjälpte mig att bli mer avslappnad. Först efter att jag fick Anna har jag lyckas prestera bra i VM och EM.

Du hade en tävlingsrik höst och vinter. Hur upplevde du den perioden?
Pia Cramling svarar:

– Jo, jag spelade en hel del i höstas. Det var kul när det gick bra, men också tufft. Jag har inte samma energi som tidigare, Höstens höjdpunkt var att vi vann Europacupen för klubblag.

Det verkar ha varit lite mindre tävlande för dig sista tiden, har du förberett dig inför EM?
– Ja har förberett mig en del men det kunde vara mer.

Vad har du för mål i EM?
– Jag ligger alltid lågt i mina förväntningar, målet är att hitta spelglädjen.

En tidig bild på dotter Anna och mamma Pia. Foto: Lars OA Hedlund

Du har blivit europamästare två gånger, 2003 och 2010. Det är alltid svårt att vinna en stark öppen turnering. Hur förklarar du att du lyckades gå hela vägen de två gångerna?
– Första gången då jag vann var det oerhört roligt och spännande att vara med. En stor och stark öppen tävling med så många tjejer var jättekul att uppleva. En känsla som kändes extra, då jag under nästan ett år hade avstått från tävlandet när jag väntade Anna. 2003 års turnering var ett bra arrangemang. Juan var med och jag trivdes väldigt bra.
– Den andra gången var jag ensam och förlorade dessutom ett parti tidigt. På det sättet var det mer överraskande att jag vann igen. För mig handlar det mycket om att ha spelglädje och tillit till mitt eget spel – och att orka.
– Just att behålla energin under en tävling kräver mer med åldern. Jag är övertygad om att bli mamma hjälpte mig att bli mer avslappnad. Först efter att jag fick Anna har jag lyckas prestera bra i VM och EM.