mar 052020
 

Skolorna som skulle ha varit med i den inställda länsfinalen i Stockholm har på torsdagseftermiddagen fått ett brev från Stockholms schackförbund. Foto: Lars OA Hedlund

Stockholms schackförbund har under torsdagseftermiddagen skickat ett brev till alla berörda skolor som skulle ha varit med i länsfinalen av Schackfyran och schack 56:an i Globens annex. Turneringen skulle ha spelats den 9–11 mars, men är inställd i beaktande av Corona-viruset.

I brevet framgår att Sveriges schackförbund upplåtit 40 platser i riksfinalen av Schackfyran i Uppsala den 31 maj, plus 12 platser i Schack 56:an till skolklasser från Stockholm. Hela brevet finns att läsa längre ner i artikeln.

Jonas Sandbom. Foto: Lars OA Hedlund

Stockholms schackförbunds kanslichef Jonas Sandbom, som varit med och undertecknat brevet, säger:

– Jag är jätteledsen att det här beslutet behövde tas. Jag har själv velat fram och tillbaka sedan början av veckan, och jag förstår att styrelsen i Stockholm hade ett stort ansvar på sina axlar när ärendet diskuterades i ett extrainkallat styrelsemöte innan beslutet togs.

Hur har skolorna tagit beslutet?
– Med full förståelse. Många skolor hade också före beslutet mejlat oss med frågor angående Coronoa-smittan. Även Stockholm Live som är hyresaktör för Globen-annexet har förstått oss.. Vi har pratat om att kunna anordna något event för barnen i maj – allt beroende på hur det ser ut med Corona-läget då.

Här är brevet till Schackfyran-skolorna:

Inställd Schackfyran och Schack56:an 9–11 mars 2020

”Förhoppningsvis har ni sett det mejl vi skickade ut i morse om att Stockholms Schackförbunds styrelse i går beslöt att ställa in Schackfyran och Schack56:an.

Det var ett mycket svårt beslut att fatta framför allt för att vi känner att vi berövar barnen på en rolig upplevelse.

Styrelsens uppfattning är dock att även om risken är liten så kan vi inte bortse från den bedömning som Folkhälsomyndigheten gjort där man den 2 mars höjde risknivån från låg till måttlig.

Vi håller just nu på och undersöker möjligheten att spela Schackfyran och Schack56:an i ett senare skede, möjligtvis senare delen av maj. Detta förutsätter dock att risknivån för Covid 19 väsentligt förbättrats.

Vi kan också erbjuda er skola att komma till exempelvis vår spellokal, Stockholms Schacksalonger (Ringvägen 9 C), där vi kan göra någon form av schackaktivitet för er. Det skulle kunna vara att vi arrangerar ett skolmästerskap eller liknande. En annan möjlighet är att vi kommer förbi er skola och gör en schackaktivitet hos er. Vi undersöker också möjligheten om det går att arrangera någon internetschacktävling.

Under början av nästa vecka kommer ni att få ett mejl från vår riksorganisation, Sveriges Schackförbund, där ni erbjuds ställa upp i Schackfyrans respektive Schack56:ans riksfinaler i Uppsala den 31 maj. Om ni är intresserade av det är det viktigt att ni, omgående när ni fått inbjudan, hör av er till Sveriges Schackförbund. Sverige har lovat Stockholmsregionen 40 platser i Schackfyrans riksfinal och 12 platser i Schack56:ans riksfinal.”

Brevet är undertecknat av Jonas Sandbom, kanslichef på Stockholms schackförbund och Mikael Sandberg, ordförande i Stockholms skol- och schackfyrankommitté.