mar 272019
 

Nils Grandelius har med två remier mot Piorun (bilden) och Esipenko hållit sig kvar i toppen i EM, och delar ledningen med sex andra stormästare med två ronder kvar. Foto: eicc2019.mk

[LIVE] Kl 15.15, schack-EM näst sista ronden: Nils Grandelius–David Anton Guijarro.

Det fortsätter tajtas till i toppen av individuella EM i Skopje. Remier på toppborden öppnar upp för spelare som jagat att komma ikapp tätgruppen och efter den nionde ronden har den vuxit till att bli nio man stark.

En av de spelare som följaktligen spelade remi i dagens rond är Sverigeettan GM Nils Grandelius som mötte unge ryssen GM Andrey Esipenko. Det blev en frisk avvecklingshistoria och när krutröken lagt sig fanns inte många pjäser kvar på slagfältet, båda spelare hade var sitt torn och svartfältad löpare samt ett gäng bönder. Inga svagheter att tala om och ställningen helt i balans vilket gjorde att man enades om remi. Alltså samma resultat för Grandelius som mot polacken Kacper Piorun i tisdags.

Ett vettigt beslut sannolikt med tanke på att det är en lång och intensiv turnering och varje förlorad poäng i slutet av den blir svårare att reparera. Dessutom kan det vara klokt att spara krafterna lite inför upplösningen av turneringen. Grandelius är redan klar för höstens World Cup men så här långt in i turneringen har han säkerligen satt siktet på EM-titeln och för att kunna kämpa om den i slutronderna kan det vara bra att ha lite bränsle kvar i tanken.

När två ronder återstår delar som sagt sju spelare ledningen med 7 poäng och hela sexton spelar jagar en halv poäng bakom. Det står med andra ord klart att upplösningen blir en riktig nagelbitare. I rond tio som spelas imorgon klockan 15 får Grandelius möta spanjoren GM David Anton Guijarro.

Turneringshemsidan
Livesändning