mar 282019
 

Sista EM-ronden på fredag med livesändningsstart klockan 13.15 blir en rysare med Nils Grandelius (t v) i en av huvudrollerna efter remin mot David Anton Guijarro på torsdagen. Grandelius ligger just nu fyra, och upprepar han bedriften från Sigemanturneringen i fjol, och slår Gledura än en gång, ja då hägrar medalj. Men som tabellen visar är det många som är kvar i medaljstriden i schack-EM. Foto: eicc2019.mk

[LIVE] 13.15, sista EM-ronden: Benjamin Gledura–Nils Grandelius.

GM Nils Grandelius sattes på prov i näst sista ronden av individuella EM i Nordmakedoniens huvudstad Skopje. Han rattade de vita pjäserna mot spanjoren GM David Anton Guijarro och valde återigen att spela italienskt parti. Det blev inledningsvis en sluten historia som säkerligen skulle påmint en och annan läkare om titthålsoperation men sedan man avvecklat samtliga löpare (och inget annat) dyrkade spelarna upp i centrum och skapade lite utrymme.

Det var en fördelaktig utveckling för Grandelius som hade en mer aktiv dam och bättre koordinerade pjäser. Han valde sedan en tveeggad variant där han kunde plocka en bonde men gav samtidigt spanjoren chansen att stänga inne en av sina springare och då den andra hästen hade som heltidssyssla att täcka sin kollega så blev Grandelius ganska handlingsförlamad. Han fick offra ett par bönder för att få loss sin springare och befann sig då helt plötsligt i en sits där han behövde kämpa för remin.

Det var dock sannolikt aldrig någon större fara på taket då det förutom kungarna endast fanns fyra springare och bönder på brädet. Svensken kunde helt enkelt offra en av sina hästar för motståndarens sista bönder och remin var ett faktum.

Därmed är Grandelius ej längre i delad ledning i turneringen. Detta då förhandsfavoriten, den nya världsstjärnan GM Vladislav Artemiev besegrade unge landsmannen Esipenko. Artemiev som fortsätter klättra upp ratinglistan och är nu världens trettonde högst rankade spelare har således inför slutronden skaffat sig en halvpoängs försprång på de närmast jagande, däribland Grandelius.

Den avslutande ronden spelas i morgon och notera att rondstart är klockan 13 (livesändningen börjar kl 13.15). Då spelar Grandelius svart mot ungraren GM Benjamin Gledura. De två möttes i Sigemanturneringen i fjol, och då vann svensken.

Turneringshemsidan
Livesändning