mar 192019
 

Nils Grandelius och spellokalen i Skopje. Foto: Lars OA Hedlund & eicc2019.mk

[LIVE] KL 15.15: EM rond 3.

Även i andra ronden av individuella EM i Nordmakedoniens huvudstad Skopje fick de stora namnen i många fall svårt mot lägre rankade motståndare. Bland de som förlorade sina partier är vitryssen GM Vladislav Kovalev och en annan är ryska underbarnet GM Andrey Esipenko som fick se sig besegrad av Sverigebekantingen IM Petro Golubka från Ukraina. Sådana som GM Markus Ragger och GM Baadur Jobava fick nöja sig med remi och det står klart att EM är en stark och jämn turnering.

En av de som övertygar i inledningen av turneringen är Sverigeettan GM Nils Grandelius som inte behövde mer än lite drygt tre timmar för att besegra vitryske stormästaren Kirill Stupak i andra ronden.

Svensken ryckte åt sig initiativet direkt i öppningsfasen, mot Stupaks franska öppning, och spelade sedan mycket bra och med stort självförtroende. Han utnyttjade maximalt sin motståndares misstag och spelade ut honom fullständigt och efter endast 31 drag valde vitryssen att ge upp i en hopplös ställning.

Ett nytt fint formbesked från Grandelius som därmed är en av de spelare som tagit full pott i inledningen och i tredje ronden som spelas imorgon klockan 15 möter han en ny vitryss, nämligen GM Sergej Azarov. Grandelius har svart i partiet, som spelas på bord 2.

Turneringshemsidan