mar 202019
 

Sergej Azarov besegrade Nils Grandelius i EM. Foto: Wikimedia & Lars OA Hedlund

[LIVE] KL 15.15: EM rond 4: Grandelius-Keymer.

GM Nils Grandelius är inte längre felfri i individuella EM i Skopje. Efter en stark inledning med två raka vinster gick han på mina i form av vitryske GM Sergej Azarov i tredje ronden. På torsdagen väntar nu tyska underbarnet Vincent Keymer som i EM jagar sin tredje och sista GM-norm.

I partiet mot Azarov valde Grandelius att som svart spela Najdorfvarianten i sicilianskt.

I en skarp ställning i mittspelet missbedömde svensken till synes Azarovs tryck på e6 och med hjälp av en taktisk finess kunde vitryssen skapa sig en merbonde samtidigt som han kunde avveckla till ett rejält fördelaktigt slutspel.

Grandelius försökte hanka sig fast men det fanns för få pjäser kvar på brädet för att han skulle kunna skapa dels hot, dels komplikationer. Azarov spelade slutspelet med stor säkerhet och kunde enkelt bärga segern i slutspelet.

Grandelius har således alltjämt 2 poäng efter tre spelade ronder. Han har därmed en hel poäng upp till toppen, som befolkas av bland annat Azarov men även unge holländaren GM Lucas van Foreest som oväntat vunnit samtliga sina partier hittills. Svensken är på 82:a plats och noterbart är att ingen av turneringens tio högst rankade spelare har tagit full pott i de inledande tre ronderna.

Turneringshemsidan
Livesändning