mar 212019
 

Tyska underbarnet Vincent Keymer (t v) fick ge sig för Nils Grandelius. Foto: Wikimedia & Lars OA Hedlund

[ANALYSERA MERA] Martins Mästardrag kommenterar mötet Grandelius–Keymer.

[LIVE] Kl 15.15: EM rond 5: Donchenko-Grandelius.

Den tyske ynglingen IM Vincent Keymer ställde till med en av schackhistoriens största skrällar för cirka ett år sedan när han som 99:e rankad vann starka öppna turneringen Grenke Chess Classic. Keymer som tränas av ett annat underbarn, GM Peter Leko som på sin tid blev historiens yngste stormästare, hade redan innan dess hyllats av bland andra ex-världsmästaren Garry Kasparov som kallat honom exceptionell och i hemlandet har han kallats den störste tyske talangen sedan Emanuel Lasker. Det är ingen dålig jämförelse, med tanke på att Tyskland på senare år producerat talanger som GM Alexander Donchenko, GM Matthias Blübaum och GM Rasmus Svane.

I individuella EM i Skopje är den gode Vincent på jakt efter sin sista GM-norm, den andra tog han i Xtracon Open i Helsingör i somras, men mot Sverigeettan GM Nils Grandelius hade han ingen vidare jaktlycka.

Grandelius var utan tvekan revanschsugen efter förlusten i tredje ronden mot GM Sergei Azarov. Keymer som svart spelade, likt Grandelius i förra ronden, Najdorf-varianten i sicilianskt men lyckades inte riktigt klara sig helskinnad ut ur öppningsfasen. Efter endast 15 drag stod Grandelius på vinst och 15 drag senare var allt över. Svensken utnyttjade Keymers svaga öppningsspel maximalt och gick till angrepp som tyske underbarnet inte hade något att sätta emot. Ett tjusigt angreppsparti från Grandelius sida och en fin vinst mot ett av schackets stora framtidsnamn, om man ska tro Kasparov och den tyska schackeliten.

Inget av partierna på toppborden avgjordes vilket innebär att Grandelius tagit 3 poäng av fyra möjliga nu endast har en halva upp till toppen.

Rond fem spelas imorgon klockan 15.

Turneringshemsidan
Livepartier