feb 282020
 

Västerås SK:s Ralf Åkesson och Rockaden Stockholms Erik Blomqvist. Kanske möts de igen i lördagens elitseriematch? Foto: Lars OA Hedlund

LÄS MER: [Ställningen i elitserien]

På lördagen spelas hängmatchen Rockaden Stockholm–Västerås SK i elitserien i schack. Och det är inte vilken match som helst.

Västerås SK behöver poäng i nedflyttningsstriden och för Rockaden Stockholm krävs seger om det ska finnas rimligt hopp att vinna elitserien. Laget är med en match mindre spelad fyra poäng efter ledarduon Stockholms schacksällskap och Lunds ASK.

– Jo, så är det. Vi måste vinna för att hänga med i toppen, säger Rockaden Stockholms stormästare Erik Blomqvist som också höjer ett varningens finger för serieåttan Västerås SK:

Ställningen i elitserien i schack.

– Det brukar bli jämna matcher mellan oss, och den här säsongen har de ett ännu vassare lag, och Milton Pantzar till exempel har ju visat fin form senaste tiden, säger Erik Blomqvist.

Milton Pantzar säkrade sin IM-titel under den gångna helgen. I årets elitserie har Milton Pantzar spelat två partier, och har vunnit båda – dels mot GM Pia Cramling, dels mot IM Martin Lokander.

Vad blir nyckeln för Rockaden Stockholm?
– Vi ska se till att hålla spelet igång på alla bord, och jag hoppas att vår jämnhet ska fälla avgörandet, säger Erik Blomqvist.

Erik Blomqvists ratingkurva pekar uppåt.

Laguppställningarna till skillnad mot många andra ligor blir officiella först 15 minuter före matchstart. Är det en fördel eller nackel?
– Nu har man ju vant sig vid systemet i elitserien. Det går inte att förbereda sig som vanligt, då du inte vet motståndaren förrän alldeles vid matchstart – men det är lika för båda lagen. I stort gillar jag det här systemet, säger Erik Blomqvist.

Men du vet vilket bord du kommer att sitta på?
– Jo, det är klart en bra tid innan så att du i alla fall vet vilken färg du kommer att ha i partiet.

Och vilket bord sitter du på?
– Haha! Det är hemligt.

Erik Blomqvist som i somras var under 2500 i rating har bättrat på den till 2538 de senaste månaderna.

Formen känns bra för din del?
– Jadå, den känns helt okej. Sen har jag i turneringar fått en halv poäng mindre för att uppnå de riktigt höga topplaceringarna, säger Erik Blomqvist.