mar 012020
 

Ferdinand Hellers nästa uppdrag: Pro chess league på måndagskvällen. Foto: Lars OA Hedlund

PULLMAN RIGA OLD TOWN HOTEL OPEN 2020: [Slutresultat, blixt]

Ferdinand Hellers lyckades inte följa upp elfteplatsen i lördagens snabbschackturnering med en ännu bättre placering i blixtschacket.

Ferdinand Hellers blev 18:e man, och var till exempel två placeringar efter Peter Vas, Manhem.

– Jag har lång väg tillbaka. Men jag känner att spelet finns inom mig, säger Ferdinand Hellers.

Så du blir inte nedslagen, utan i stället peppad att spela ännu mer?
Ferdinand Hellers svarar:

– Ja, absolut. Det är jätteskoj att spela igen. Man får inte bli högmodig och förvänta sig att man snabbt ska vara tillbaka på samma nivå efter att ha varit inaktiv i 20 år.

– Här i Riga är jag mest nöjd med insatsen i snabbschacket i lördags.

På vilket sätt var blixtturneringen tuffare?
– Det var ju elva ronder på raken utan paus med betänketiden 4 minuter plus 2 sekunder. Så det var högt tempo, och det gällde att gå vidare efter en förlust, och vara stark där.

Ferdinand Hellers blir kvar i Riga efter turneringen. På måndagskvällen väntar slutspelet i Pro chess league mot Kanadas Chessbrahs. Då väntar tuffast möjliga motstånd mot tre 2700-spelare Alexander Grisjtjuk, Anish Giri och Alireza Firouzja.

– Jag har inget speciellt att förlora, så det blir bara att köra på. Jag tror största chansen blir att uppnå taktiska ställningar där kan den papperet bättre spelare lättare göra misstag.

Nu när du har spelat både online, och vanlig turnering här i Riga – vad känns enklast för dig?
– Jag har tänkt mycket på det, och det blir faktiskt enklare för mig att spela framför skärmen. Mest för att jag har klockan mitt framför mig. Det är lättare att hålla koll på tiden.