mar 122019
 

Erik Blomqvist fick in en förberedd remi mot Wei Yi. Foto: David Llada

Kl 10.00 LAG-VM LIVE: [Sverige–Ryssland] [Öppen klass] [Damklassen] [Lag-VM på Follow Chess]

Det blev tyvärr en förlust för det svenska landslaget, som stod inför den tuffa uppgiften att möta Kina. Kina har än så länge inte imponerat i Kazakstan och är inte aktuella för kampen om guldet. Det blev till slut tre remier på toppborden och förlust för Linus Johansson på fjärde bord.

Det blev inte Ding Liren på andra sidan brädet för Nils Grandelius, men istället Yu Yangyi, rankad 14e i världen. Den med gott minne minns säkert att Yu Yangyi spelade Folkschackfestivalen i Täby 2007, då endast med ett ratingtal runt 2200. Nils upprepade en variant i Najdorf han nyligen spelade mot Nakamura och klarade sig återigen utan problem i öppningen. Efter att Nils fått in stöten …d5 mynnade det hela ut i remi. Först klar var dock Erik Blomqvist, som var oerhört väl förberedd och det blev en variant som tidigt slutade i remischackar.

Hur kommer det sig att det blev en så snabb remi idag? Var det planen?

Ska inte säga att det var planen men visste att risken/möjligheten fanns. Det är svårt att förutsäga vilken öppning eller variant som kommer att uppkomma i partiet när man förbereder sig. Går man in i skarpa varianter så är det lätt hänt att spelet forceras och mynnar ut i dragupprepningar. Denna gång blev det en sådan utväg. Sedan lär det generellt gynna det lag som är kraftiga underdogs att eliminera ett av borden tidigt.

Linus Johansson förbättrade på sin behandling av Kungsindiskt från rond 3 och lyckades få en behaglig ställning ur öppningen mot Ni Hua. Det var dock inte klart hur man skulle fortsätta, och Ni Hua spelade mycket fint i mittspelet för att spela ut Linus i den komplicerade ställningstypen. På tredje bord kämpade Axel Smith för fullt att hålla remi mot Bu Xiangxhi i en Maroczy Bind, vilket han dock lyckades med. Alltså blev slutresultatet 1½-2½, och imorgon väntar Ryssland.

Resultat finner ni här
I rond 8 spelar Sverige mot Ryssland, ronden börjar klockan 10 under tisdagen.

Ryssland är favoriter att ta hem hela VM efter att man under tisdagen besegrat USA, tack vare en vinst av Artemiev. Dock jagar England en poäng bakom Ryssland, och kan gå förbi om Sverige slår Ryssland imorgon. I dam-VM fick ledande Kina möta det betydligt lägre rankade laget Egypten, och tvålade dit dem med 4-0. Kina kan med en vinst imorgon vinna hela dam-VM, då man är 3 matchpoäng före närmsta konkurrent.