mar 032020
 

Deltagarna i veteran-VM kommer att screenas för Corona-smitta vid entrén till spellokalen. Foto: worldseniors2019.com

LÄS MER: [FIDE:s rekommendationer inför veteran-VM för lag] [Startlistan i lag-VM i klassen 65+]
DAGLIGA VM-RAPPORTER:
[Inte bara schack]

Sjuksköterskor som screenar deltagare vid spellokalen, inga handslag varken före eller efter partiet – och spelare som hostar eller nyser ombeds att bära ansiktsmasker.

Det är vad som väntar Sveriges spelare under veteran-VM för lag i schack i Tjeckiens huvudstad Prag, en turnering som startar på torsdag och där fem svenska lag deltar i klassen 65+. Tre tävlande för Sverige plus Team Arboga och Team Skåne.

Rädslan för Corona-smittan har fått arrangören att tillsammans med världsschackförbundet, FIDE, gå ut med dessa hårda restriktioner.

För svenska invånare som tidigare lyssnat till Folkhälsomyndighetens rapporter om att 1-2 promille av svenska folket kan smittas blir det ett yrvaket uppvaknande när man kommer till andra länder i Europa.

Och Tjeckien är inget undantag. Nyligen beslutades att skidskyttets världscup som samlar 100 000 åskådare i Nove Mesto körs utan publik denna gång, och även veteran-VM för lag i schack omfattas av landets hårda restriktioner.

Därför har arrangören i samarbete med FIDE gått ut med dessa medicinska restriktioner. Håkan Winfridsson, Sveriges lagkapten för veteraner säger:

– Det är en kopia av reglerna som FIDE använde sig av i kongressen nyligen i Abu Dhabi.

Så detta med att att inte ta varann i hand är med därifrån. Innebär reglerna nu att man inte tackar för god match efter partiet under veteran-VM?
– Ja, det är den enda tolkningen jag kan göra.

Att screena och undersöka schackspelare i arbetet mot fusk har varit en het potatis i Sverige, då man pratat om integrationsproblem. Hur ska man förhålla sig den här gången?
– Ja, det är bara att lyssna till landets önskemål den här gången, då situationen är extrem. Det kan säkert bli screening både på flygplatsen och vid spellokalen, säger Håkan Winfridsson.

Har du förståelse för VM-arrangörens beslut?
– Jo, men det har jag ju. Man ska ju komma ihåg att undersökningar visat att äldre personer är i riskzonen för Corona-viruset.

Det är inga massavhopp bland svenskarna på grund av Corona-smittan?
– Nej, bara en spelare har stigit av på grund av det. De två andra avhoppen är av andra hälsoskäl.

Har du följt Corona-virusets framfart efter utbrottet i Kina?
– Oh ja, säger Håkan Winfridsson – och det är en massa andra sporter än schacket som tvingas ställa in. Bland annat blir det ju ingen publik i skidskyttet i Nove Mesto just i Tjeckien, och alpina världscupavslutningen i Cortina avgörs också utan publik. Även ishockey- och fotbollsligor i Schweiz och Italien har fått anpassa sig i det rådande läget.

– Och inom schacket kunde man ju nyligen läsa om att Dubai Open ställer in.

INFO: [Folkhälsomyndighetens hemsida]