feb 282020
 

Välkommen till gänget. FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj kan konstatera att FIDE:s etiska kommitté har fått en svensk invald: Johan Sigeman (t h). Foto: FIDE.com & Lars OA Hedlund

Johan Sigeman, som bland annat ligger bakom TePe Sigeman-turneringen, har på fredagen valts in i FIDE:s etiska kommitté (Ethics Commission). Av de 14 delegaterna fick Johan Sigeman flest röster – 51 nationsförbund stödde honom.

Det händer inte ofta att en svensk väljs in i FIDE:s innersta krets, men nu har det alltså skett – och Johan Sigeman blir en viktig röst för nordiskt och svenskt schack i FIDE.

Vad är dina första känslor sedan du mottagit beskedet?
Johan Sigeman svarar:

– Det ska bli verkligen kul, och även stimulerande att vara med och tillföra demokratiska värderingar inom schacket, säger Johan Sigeman som samtidigt vill tacka för stödet han fått från de nordiska schackförbunden inför FIDE-valet.

Schack.se har flera gånger skrivit om spelarbojkotter där iranska spelare vägrat möta israeler, som till exempel ”Rilton Cup-affären”. Är det såna ärenden du kommer att få på ditt bord?
– Ja, bland annat. Framför allt ska den här kommittén kunna ingripa mot enskilda spelare och förbund som bryter mot FIDE:s etiska kod (Code of ethics). Det kan också bli ärenden mot personer som har uppdrag inom FIDE.

Johan Sigeman ser också positiva följdeffekter för FIDE med etiska kommitténs arbete.

– Det är klart att om vi gör ett bra arbete stärker FIDE sitt varumärke, vilket ökar möjligheten att få sponsorer.

Allt började som materialförvaltare i Uppsalaklubben under ungdomsåren. Sedan dess har Johan Sigeman, som numera tillhör Lunds ASK, haft ett otal uppdrag inom schacket. Det är få som kan visa upp ett sånt här cv:

– Chefsdomare i lag-EM i Göteborg.
– Styrelseledamot i Sveriges schackförbunds styrelse i tio år.
– Ordförande för regel- och domarkommittén i SSF.
– Förbundskapten för svenska schacklandslaget.
– Generalsekreterare för nordiska schackförbundet i 18 år.
– Arrangör av TePe Sigeman-turneringen.

Johan Sigeman var på gång att bli invald i FIDE-kommittén redan under den ordinarie kongressen under OS i Baku 2018. Men den gången räckte inte rösterna till.

Sedan dess har ledamöter fallit bort samtidigt som arbetet för etiska kommittén utökats. Därför behövdes det göras ett fyllnadsval av tre platser.

– En av FIDE-cheferna, Emil Sutovsky, uppvaktade mig i december och frågade om jag fortfarande var intresserad – och jag gav klartecken.

Under pågående kongressen i Abu Dhabi skedde detta fyllnadsval där Johan Sigeman fick flest röster av de 14 delegaterna som kandiderade om de tre nya platserna.

– Som sagt, vill jag ännu en gång tacka de nordiska förbunden för stödet.

Du kommer inte att bli överöst med FIDE-jobb nu då?
– Haha! Det vet jag inte. Återkom om ett år så får vi se, slutar Johan Sigeman.