jul 172019
 

Shakriyar Mamedyarov är i semifinal. Foto: Lennart Ootes.

Om spelarna bjöd på tama långpartier i FIDE GP så bjöd de verkligen upp till dans i ett dramatiskt särspel. Efter särspelspartierna är det nu klart att Shakhriyar Mamedyarov, Alexander Grischuk samt Wesley So gör Maxime Vachier-Lagrave sällskap i semifinalerna.

Mamedyarov fick möta en aggressiv Duda i särspelet som i första särspelspartiet gick in i en taktisk finess som ledde till två torn mot dam där damen bör vara starkare. Duda lyckades dock försvara sig väl och höll remi när Mamedyarov avancerade hastigt på kungsflygeln. I det andra partiet var det Duda som spelade oerhört aggressivt med ett mycket tidigt g2-g4-g5, men Mamedyarov visade sig ha bättre koll på komplikationerna. Angreppet ledde aldrig till något och till slut var det Dudas kung som var den svaga, och Mamedyarov tog säkert hem poängen.

I minimatchen mellan Grischuk och Yangyi Yu fick Grischuk press direkt som vit i första partiet och partiet avgjordes när Yu placerade sitt torn olyckligt längs fjärde raden vilket resulterade i en obehaglig bindning och bondevinst för Grischuk. Grischuk hade inga problem med att konvertera den bonden. Därmed var Yangyi Yu pressad att vinna andra partiet, men Grischuk spelade mycket säkert och solitt hela partiet och var aldrig i fara. Ett imponerande och väl genomfört särspel av Grischuk som tog till vara på sin motståndares missar.

Slutligen hade vi matchen mellan Karjakin och So, där långpartierna hade varit en besvikelse när det kommer till dramatik. Inte heller hade särspelspartierna mycket dramatik att bjuda på. I de första 4 partierna testade de varandra i öppningen men ingen skapade något särskilt och det blev i princip enbart korta remier sinsemellan. Istället avgjordes det hela i ett par dramatiska blixtpartier. I det första partiet lyckades Karjakin få till en öppningsfiness som tvingade So att offra damen för tveksam kompensation, och Karjakin såg länge ut att gå mot seger i det partiet. Dock använde Karjakin alldeles för mycket tid och med endast sekunder på klockan blev det miss efter miss, och So vände partiet och vann. Karjakin var därmed piskad att vinna returpartiet och gick så hårt åt att han tidigt var förlorad i partiet. Det var dock på väg att löna sig när So plötsligt gick in i en förlustställning innan Karjakin kontrade med att tillåta remischackar. Med de schackarna tog sig So in i semifinalen.

I semifinalerna ser vi framemot Grischuk – Vachier Lagrave samt Mamedyarov – So, och förhoppningsvis ser vi framemot ett par spännande partier. Partierna går att följa här.