jul 182019
 

Wesley So är tvungen att vinna för att inte bli utslagen. Foto: Alina L’Ami/Facebook.

Mamedyarov gick in i en stekhet variant i Katalanskt där han lanserade ett nytt koncept som inte lät Wesley So byta dam. So tänkte i över en halvtimme innan han svarade med att helt felaktigt gå in i ett mittspel där vit har två löpare för torn. Vad So hade missat är inte riktigt klart, men Mamedyarov hade inga som helst problem med att dra hem vinsten efter den stora missen av So.

I det andra semifinal-partiet spelade fransmannen Maxime Vachier-Lagrave vit mot Alexander Grischuk. Vachier-Lagrave är känd som den enda i världseliten som än idag fortsätter försöka vinna själva Berlinerslutspelet mot svart utan att avvika, men han får sällan önskade resultat. Mot Grischuk fick han än en gång svårt att få någon typ av fördel överhuvudtaget, och Grischuk hade inga problem ur öppningen. Vachier-Lagrave offrade en bonde för aktivitet men bägge spelare stod för ett mycket välspelat parti där remi var ett rättvist resultat.

Under fredagen spelas returmatcherna och då är Wesley So tvungen att vinna som vit mot Mamedyarov för att inte bli utslagen. Samtidigt ska Grischuk föra de vita pjäserna mot Maxime Vachier Lagrave. Partierna går att följa här.