mar 062020
 

Teimour Radjabovs oro för Coronasmittan, och frågetecknen till hur FIDE skött ärendet inför kandidatturneringen i Jekaterinburg, låg bakom beslutet att kliva av. Foto: FIDE.com

När Teimour Radjabov inte fick de svar han önskat på sina Corona-frågor till FIDE inför kandidatturneringen valde han att hoppa av.

Radjabovs instagraminlägg på fredagen berättar om turerna före beslutet.

I en intervju med AzeriSport är han bland annat bekymrad över kinesen Wang Haos deltagande, då denne inte ska sitta i karantän före tävlingen i Jekaterinburg. Wang Hao har i över en månad befunnit sig i Japan.

Dessutom säger han sig sakna svar från FIDE hur turneringen ska fortlöpa under de tre veckorna med åskådare, coacher, presskonferenser och vidare.

Den senaste tiden har flera stora schackturneringar stoppats på grund av Corona-viruset. Senast i går när Reykjavik Open och Schackfyrans länsfinal i Stockholm ställdes in.

Under tiden har FIDE:s veteran-VM för lag med flera svenska deltagare inte stoppats, utan inleds i dag. Ett veteran-VM som spelas i Tjeckiens huvudstad Prag.

Wang Hao, som ska vara med i kandidatturneringen, säger till Chess.com att FIDE tagit en stor risk att genomföra veteranernas VM i Tjeckien:

– Jag tycker att alla stora event – inte bara schack – ska ställas in från och med nu. FIDE tar en stor risk att hålla veteran-VM för lag just nu.

I samma land, närmare bestämt Nove Mesto, startade världscuphelgen i skidskytte på torsdagen. På grund av Corona-viruset avgjordes damernas sprintlopp inför tomma läktare.

Schack.se har tidigare under fredagen berättat att Maxime Vachier-Lagrave ersätter Radjabovs plats i kandidatturneringen.