mar 132019
 

Rondstart Sverige–Ryssland. Foto: David Llada

Kl 07.00 LAG-VM LIVE: [Sverige–England] [Öppen klass] [Damklassen] [Lag-VM på Follow Chess]

Ryssland är världsmästare då de besegrade Sverige med klara 3½-½, samtidigt som rivalerna England och Indien tappade poäng. Det var endast Nils Grandelius som lyckades ta poäng mot Ryssland, i en match där ryssarna visade sin klass.

I höstas skapade Caruana rubriker efter att ha spelat ett ovanligt drag mot Franskt mot Lenderman i USA-mästerskapet och vunnit ett förkrossande parti. Sannolikt var inte Hans medveten om detta, då han efter Caruanas drag tänkte i 50 minuter och fick försvara en mycket dålig ställning från öppningen. Det är förstås ingen sits man vill vara i mot en världsstjärna som Grischuk. Grischuk spelade ett fint och stabilt parti, och med dålig tid och ställning blev det en förlust för Tikkanen som haft en tuff turnering. Blomqvist fick möta en ovanlig idé i Caro-Kann och fick också förbruka tid men fick däremot en trevlig ställning ur öppningen. Fördelen mynnade dock ut i en lika ställning, som i mittspelet ledde till en dålig ställning. Andreikin spelade helt enkelt väldigt starkt och när Blomqvist valde att spela b2-b4 blev ställningen positionellt förlorad, vilket Andreikin utnyttjade utmärkt.

Axel Smith fick den tuffa uppgiften att spela svart mot en av de hetaste spelarna i världen för tillfället, Vladislav Artemiev. Axel kom okej ur öppningen men blev tillbakapressad i mittspelet. För att lätta på trycket offrade Axel en bonde men fick inte tillräcklig kompensation. Med den vinsten är Artemiev numera högre rankad än Karjakin, och endast Nepomniachtchi och Grischuk är högre rankade ryssar (om man bortser från den numera pensionerade Kramnik). Stabilast spelade Nils Grandelius, som spelade ett mycket jämnt remiparti mot Sergey Karjakin. Om någon hade chanser för mer var det Nils som hade ett par möjligheter att få lite press, men i partiet mynnade det ut i en välspelad remi mot den förre VM-utmanaren Sergey Karjakin.

Resultat finner ni här
I rond 9 spelar Sverige mot England, ronden börjar klockan 07 under torsdagen.

Med den vinsten blev Ryssland klara världsmästare, eftersom de närmsta konkurrenterna England och Indien tappade poäng mot Kina respektive Indien. Indien har än så länge inte förlorat en enda match (!) men har däremot spelat hela 5 oavgjorda matcher! Imorgon möter de just Ryssland, som har chansen att stoppa den sviten. Sverige möter England, som spelar för en silvermedalj. Även i Dam-VM har vi färdiga världsmästarinnor, eftersom Kina lyckades besegra USA. Kina har därmed vunnit samtliga matcher i Lag-VM och är 3 matchpoäng före Ryssland.