feb 192020
 

Coronaviruset har gjort att Ding Liren blivit kvar i Kina, och inte kan förbereda sig som tänkt med sina tränare inför kandidatturneringen. Men Din Liren har sportvisum och ska inte riskera att missa turneringen trots Rysslands nya gränsregler, skriver FIDE. Foto: Lennart Ootes/Norway Chess.

Världstrean i schack, Ding Liren, befinner sig ännu kvar i karantän i Kina på grund av Coronaviruset, och nu har också Financial Times nyheten att Ryssland slutar att ta emot kinesiska resenärer från och med torsdag som en åtgärd för att motverka smittorisken.

Riskerar Ding Liren att missa kandidatturneringen som ska utse Magnus Carlsens nästa VM-motståndare? Eller kan han lugnt börja packa väskorna och resa till ryska staden Jekaterinburg där kandidattureringen startar den 17 mars.

FIDE har på onsdagen gjort ett uttalande för att förklara läget inför kandidatturneringen, och förklarar där att Ding Liren inte löper någon risk att missa kandidatturneringen trots nyheten om att Ryssland stänger gränsen. Detta då Ding Liren och kinesiska delegationen har sportvisum som ger dem all rätt att komma till Ryssland trots de nya restriktionerna på grund av Coronaviruset.

FIDE skriver också:
”Kinesiska schackförbundet hade planerat att sända deras delegation till Ryssland den 1 mars. Den resan kan nu ske tidigare än planerat”.

Den andra kinesen i startfältet, Wang Hao, är inte i samma prekära situation som Ding Liren, då han sedan en tid tillbaka befunnit sig i Japan och kommer att resa därifrån till Ryssland inför kandidatturneringen.

De åtta kvalificerade spelarna i kandidatturneringen Jekaterinburg 17 mars–3 april är:
Fabiano Caruana (2842), USA (rankad tvåa i världen)
Ding Liren (2805), Kina (3)
Alexander Gristjuk (2777), Ryssland (4)
Jan Nepomnjatsjij (2774), Ryssland (5)
Teimour Radjabov (2765), Azerbajdzjan (10)
Anish Giri (2763), Nederländerna (11)
Wang Hao (2758), Kina (14)
Kirill Aleksejenko (2704), Ryssland (35)