maj 232019
 

Schackfyrans riksfinal avgörs på lördag. Tävlingschefen Kent Vänman (t h) ger goda råd. Foto: LArs OA Hedlund

LÄS MER: [Info om riksfinalen i Schackfyran.]

Riksfinalen i Schackfyran när mar sig steg för steg, eller ska man kanske säga – drag för drag. På lördag smäller det igång i Västerås.
Schack.se har bett tävlingschefen Kent Vänman om goda råd till fjärdeklassarna som just nu packar väskorna för att resa till Västerås.

Hur ser förberedelserna ut hos er arrangörer ett par dagar före Riksfinalen?
Kent Vänman svarar:

– Tävlingen ska riggas, vilket görs tillsammans med fantastiska Västerås SK som är lokal arrangör.
Vilken är den största utmaningen att arrangera ett sånt här stort event?
– Den största utmaningen för Sveriges Schackförbund är att få in resultat från alla kvaltävlingar och deltagarlistor från skolorna. För den lokala arrangören är det nog tuffast att hitta de 100 volontärer som arrangemanget kräver.
Vilka är de vanligaste frågorna ni får från skolor som är på väg att åka iväg till Riksfinalen.
– Vi har ett bra informationsmaterial, så vi får inte så många frågor. Den vanligast är nog om schackklocka används och det gör det.
Vilka är dina bästa tips till alla skolelever som ska spela på lördag? Jag antar att många är nervösa.
– Vi brukar rekommendera att titta in på schackslottet.se där det finns bra instruktionsfilmer och en hel del schackgodis!
Vad är ditt bestående minne efter varje genomförd Riksfinal
– Det första jag kommer att tänka på är barnens oförställda och smittande glädje. Det är kul och spännande att spela schack. Det är också roligt att göra något med klassen som inte har en direkt koppling till skolarbete.  Jag kan inte heller förbigå med vilken sekundprecision Västerås SK brukar genomföra tävlingen. Såväl deltagare som publik imponeras av hur smidigt tävlingarna flyter.