mar 182019
 

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund & eicc2019.mk

[LIVE] 15.15: EM, rond 2 Grandelius–Stupak

Redan i första ronden av individuella-EM i Skopje blev det en del överraskande resultat. Exempelvis besegrade den rutinerade serbiske GM Goran Todorovic världsstjärnan GM Pavel Eljanov och hans landsman, och namne, IM Goran Arsovic besegrade spanjoren GM Ivan Salgadeo. Det blev dessutom en hel del remier på toppborden, vilket med tanke på Schweizer-lottningen bör lyfta några ögonbryn.

Sverigeettan GM Nils Grandelius som numera tillhör toppskiktet i de absolut flesta turneringar han spelar i kan därför se tillbaka på inledningen av EM med en känsla av nöjdhet. Han mötte, enligt lottningssystemets regler, en betydligt lägre rankad spelare i form av grekiske IM Stamatis Kourkoulos-Arditis. Efter vissa komplikationer i inledningsfasen kunde svensken skaffa sig ett initiativ som han sedan höll partiet ut.

Det krävdes för all del ett stort mått tålamod för Grandelius att bärga fullpoängaren men han gjorde det dock med den äran och levde aldrig farligt även om den gode Stamatis ett tag såg ut att kunna slingra sig ur svenskens grepp. En skön start på en lång turnering för Grandelius som måste anses ha stora chanser att bli Europamästare. Han har dock ett tufft lag-VM bakom sig och det lär kännas bra med en inledande vinst i en rond där favoriterna har fått kämpa.

Rond två spelas på tusdagen klockan 15 (livesändningen är fördröjd och startar kl 15.15) och då möter Grandelius vitryske stormästaren Kirill Stupak.

Turneringshemsidan