okt 132018
 

Axel Falkevall. Foto: Lars OA Hedlund.

CM Leo Crevatin har tagit en stark ledning i klass A i Skol-SM i Lidköping. Rockaden-spelaren har vunnit samtliga sex partier och leder med en hel poäng före Albin Danielsson. Vidare har Crevatin 1½ poäng ner till Love Troberg Eskola och Alfons Emmoth på tredje- och fjärdeplats. De två förhandsfavoriterna, CM Baldur Teodor Petersson och Joakim Nilsson har båda två poäng upp till ledaren och är i praktiken avhängda i kampen om SM-titeln.

I klass B delar CM Ludvig Carlsson och Gabriel Nguyen ledningen. Båda har tagit 5½ poäng och har en hel poängs försprång på förhandsfavoriten Hampus Sörensen och WFM Anna Cramling på tredje- och fjärdeplats. Carlsson besegrade Sörensen i rond fem, samtidigt som Nguyen vann över Cramling men då dessa fyra kommer att mötas inbördes i rond sju, Carlsson-Cramling och Sörensen-Nguyen, kan mycket fortfarande hända i toppstriden.

Även i klass C är spänningen stor inför de avslutande ronderna. Tre spelare delar ledningen med 5 poäng av sex möjliga och ytterligare ett par jagar en halv poäng bakom dem. De tre ledande, Gustav Törngren, Victor Muntean och Oscar Jönsson har alla vunnit fem partier och förlorat vart sitt och det skiljer endast en kvalitetspoäng på dem vilket innebär att det lär bli tajt ända in i mål.

Är toppen i klass C ett getingbo så surras det ännu mer i klass D där fyra spelare har tagit 5 poäng och tre har 4½ poäng. Bland de fyra i topp återfinns förhandsfavoriten Arvin Rasti och Uppsalaspelaren Akash Mitra som sin ringa ålder till trots har en stor erfarenhet av toppstrider  sådana sammanhang. Erik Dingertz, som ännu inte har förlorat, och Joar Östlund ska dock inte räknas ut och i sjunde ronden möts Östlund-Rasti och Mitra-Dingertz och då kan de fyra bli två.

I klass E har Axel Falkevall samma fina läge som Leo Crevatin i äldsta klassen. Han har vunnit samtliga sina partier och har en hel poäng ner till tvåan och trean, Hugo Wernberg och Vidar Grahn. Bakom dem kommer sedan Alexander Ström-Engdahl, som är enda icke-Stockholmare i toppstriden, och Simon Sandberg med 4½ poäng.

Adrian Söderström leder i klass F med en poängs försprång på Johannes Martin som i sin tur har en poäng ner till Edvin Trost. Söderström har förlorat ett parti, mot Ludvig Morell, men besegrade Trost i de två förhandsfavoriternas uppgörelse. Morell som är på fjärde plats har likt Trost och Alva Ling Tran två poäng upp till ledaren (poängsystemet 3-2-1 gäller i klass F och neråt) och har därmed slagläge inför slutronderna.

Likt klass F så är fem spelare inom ett två poängs intervall i klass G. Sebastian Gerdes leder med 22 poäng och har en poäng ner till Oskar Wallis som i sin tur har en poäng ner till Mio Fischer, Marek Religa och Felix Westman på platserna tre till fem.

I klass H har Matija Sakic varit omutbar och vunnit samtliga partier. Han jagast närmast av Filip Rasti som har vunnit alla utom Sakic och har således 22 poäng. Två poäng bakom Rasti kommer sedan Alvin Daniels.

Slutligen är det jämnt i topp i yngsta klassen, klass I, där Ludvig Estensson och Sixten Tran båda har tagit 22 poäng. De har två poäng ner till Oscar Morell på tredje platsen.

Skol-SM spelas färdigt imorgon.

Resultat och ställning
Bilder av Lars OA Hedlund