feb 132020
 

Olika varianter av problemlösning i schack: Problemrush på nätet, Hans Tikkanens hackspettsmetod och den klassiska tidningsformen som här i senaste numret av TfS.

ÖPPET KM I PROBLEMLÖSNING: [Inbjudan]

Tvådragsmatt, självmatt och nyare metoder som Hans Tikkansens patenterade ”Woodpecker method” och ”Problemrush” på chess.com.

Problemlösningar har i alla tider fascinerat och tränat upp schackspelare. Till exempel hade Tidskrift för Schack (TfS) alltid ett schackproblem på första sidan i många år, och ända fram till 1970-talet. Den 19 februari kan du själv tävla i problemlösning i schack i Stockholm.

Christer Jonssons debut i TfS 1963. Vit gör matt i tre drag. Foto: TfS

Då bjuder Kungstornet in till öppet KM i problemlösning med en total prissumma på 1 000 kronor. Problemen är komponerade av Christer Jonsson, och på Kungstornets hemsida får man veta att han har komponerat upp emot 4 000 schackproblem.

Christer Jonsson föddes i Östrand, Norrbotten, 1947 och kom i kontakt med schackproblem på studenttiden. Hans första komposition publicerades i Tidskrift för schack 1963.

Här till höger kan du se hans debutkomposition.

Christer Jonsson har blivit rikligt belönad för sitt arbete och vunnit över 100 förstapris. I Kungstornets öppna KM i problemlösning blir Kaj Engström domare.