mar 022020
 

Nils Grandelius som vit är här några drag från att besegra Alexander Grisjtjuk. Foto: Sweden Wasabis Twitchkanal

Nils Grandelius besegrade både Alexander Grisjtjuk och Ivan Saric för sitt Sweden Wasabis i slutspelsmatchen mot Kanadas Chessbrahs i Pro chess league – och gav livepubliken i Riga skäl att jubla.

Men till slut blev motståndet övermäktigt för svenska laget som föll med 4,5–11,5. Därmed är årets säsong över för Sweden Wasabis – en debutsäsong som skapat schackfester med livepublik och satt svenskt schack på kartan där fansen fått beröm från ligaarrangören Chess.com.

Trots förlusten på måndagskvällen fanns det skäl att njuta av schack. Bland annat då den här segern för Nils Grandelius mot världsfyran Alexander Grisjtjuk:

I förlustens minut får man också buga ödmjukt för segrarna. Den som kanske imponerade mest var världens bästa junior Alireza Firouzja som spelade blixtsnabbt och knäckte alla på tiden när han nötte fram de fyra partivinsterna mycket likt samma metod som världsmästaren Magnus Carlsen använder sig av.

Notera klockorna i mötet Hellers–Firouzja. Hellers är nere på nästan 4 minuter i mittspelet, Firouzja har mer (!) tid än vad han startade med: tio minuter och tio sekunder. Foto: Chess.com

Med det sagt spelade också Anish Giri kliniskt rent i sina partier, och släppte inga luckor.

Omgång 2 blev signifikativ – den visade klasskillnaden mellan lagen. Känsliga läsare har härmed varnats för brutala partier.

Efter denna mangling var det ändå Nils Grandelius som höll Sweden Wasabis kvar i matchen, bland annat genom denna seger i just omgång 2.

Inför den fjärde och sista omgången låg Sweden Wasabis under med 4–8, och det var bara en sak som gällde: seger i alla partier.

Men när Alireza Firouzja spelade hypersnabbt mot Ferdinand Hellers och fick en vinstställning var hoppet ute tio-tolv minuter in i omgången. Bassem Amin fick remi mot Alexander Grisjtjuk, men det var också enda halvan Sweden Wasabis kapade åt sig i slutomgången, och slutsiffrorna skrevs till 11,5–4,5 för Chessbrahs.