mar 242019
 

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

När Sovjetunionen på 1980-talet dominerade världsschacket var det främst ett annat land från östblocket som utmanade, nämligen Ungern. Anförda av legendaren Lajos Portisch som tillsammans med Jan Timman och Ulf Andersson var den icke sovjetiske spelare som kom närmast världstoppen (förutom så klart Viktor Kortsnoj) var ungrarna alltid med i toppstriden i OS och lag-VM. Utöver Portisch hade Ungern en rad starka stormästare som exempelvis Zoltan Ribli, Andras Adorjan och Gyula Sax. Sedan kom givetvis systrarna Polgar.

Efter Sovjets fall har Ungern inte varit riktigt lika framgångsrika men för all del haft spelare som utmanat i världstoppen; Peter Leko, Judit Polgar och Zoltan Almasi är tre framträdande exempel.

Ungern är alltjämt ett land med en stark schacktradition, det finns ett enormt schackkunnande i landet som har ett antal stormästare rankade över 2600.

En av dem är Viktor Erdos som i sjätte ronden individuella EM i Skopje, Nordmakedonien, försökte hejda Sverigeettan GM Nils Grandelius. Svensken har hittat formen ordentligt i EM och spelar med stort självförtroende och för att hejda honom just krävs det betydligt mer än det taffliga spel som Erdos bjöd på. I mittspelet tog Grandelius som för dagen valde italienskt över helt i centrum och en tveksam taktisk manöver från Erdos sida gav honom sedan en relativt enkel väg i mål.

En stark seger för Grandelius som har fått upp ångan ordentligt och med sina 5 poäng av sex möjliga nu delar tredje platsen, en halva bakom ledande GM Maxim Rodshtein från Israel och GM Kacper Piorun från Polen.

Rond sju spelas imorgon klockan 15.

Turneringshemsidan
Livesändning