jul 192019
 

Maxime Vachier-Lagrave vann ett mycket bra parti mot Grischuk. Foto: GibChess (David Llada, Niki Riga ,John Saunders)

Den som såg framemot ett särspel under lördagen kommer bli besviken. Det visade nämligen sig att både Maxime Vachier-Lagrave och Shakhriyar Mamedyarov skulle slå Grischuk respektive So med 1½-½ i långpartierna.

Då Wesley So förlorade med de svarta pjäserna i första ronden var han tvungen att vinna som vit mot Mamedyarov. So valde dock bort vilda komplikationer för sitt vanliga, solida spel och vi fick tidigt upp en symmetrisk bondestruktur från en Antagen Damgambit. So hade press i vissa tillfällen av partiet men marginalerna är så pass små att So inte lyckades skapa något och Mamedyarov kunde styra till ett lika damslutspel. Mamedyarov forcerade fram remischackar innan drag 40 och med det resultatet vann Mamedyarov minimatchen och är kvalificerad till final.

I finalen väntar Maxime Vachier-Lagrave som med de svarta pjäserna besegrade Alexander Grischuk i ett mycket vilt parti. Grischuk kom med ett överraskande 3.h4 och fransmannen valde att gå in i en Volgagambit där h2-h4 kanske inte passar in optimalt. Huruvida det var korrekt är oklart, men Vachier-Lagrave hanterade komplikationerna bäst och tog sig in i ett bekvämt slutspel där svart plockade isär vits kungsflygel. Partiet är kommenterat nedan.

Finalen spelas med 4 långpartier och inleds på måndag kl.14. Partierna går att följa här.